DIY's

DIY: stekjes maken van je pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

Al een ruime tijd zijn ze een onmisbare trend voor je interieur, de Pilea peperomioides: ook wel pannenkoekenplant genoemd. Nu heb ik ontzettend veel planten in huis, maar deze is toch wel stiekem één van mijn favorietjes. De Pilea is al best een tijdje geleden toegevoegd aan mijn collectie. Hij was daarom, door mijn liefdevolle verzorging, volgegroeid met stekjes. Stekjes zijn, voor diegenen die het nog niet weten, babyplantjes van de moederplant. Omdat het ook voor mij de eerste keer was om mijn Pilea te stekken, vond ik het best spannend. Ik wilde natuurlijk niet mijn mooie plant om zeep helpen. Ik heb ongeveer 7 of 8 stekjes kunnen vinden, waarvan ik er uiteindelijk 5 kon gebruiken. Hieronder lees je hoe je te werk kunt gaan:

Stap 1: stekken

Zorg dat je pannenkoekenplant mooi vol is en kijk goed of er om de plant heen al kleine babyplantjes zijn gaan groeien. Zijn ze echt nog heel klein? Dan kun je ze beter nog even laten zitten totdat ze wat groter zijn. Zijn ze al wel redelijk groot? Voel dan voorzichtig in de grond of er al een wortel te vinden is. Is dit niet het geval? Snijd of knip het stekje zo diep mogelijk af. Probeer zoveel mogelijk wortel of steel te pakken.

kweken

Stap 2: kweken

Beoordeel of de wortel al groot genoeg is. Vul de bloempotjes met voldoende potgrond en zorg dat het een beetje vochtig is. Als de wortel groot genoeg is, kun je deze al gaan planten in je bloempot. Is dit niet het geval, zet het stekje dan ongeveer 10-14 dagen in een klein glaasje water. Zorg dat de bladeren genoeg lucht krijgen en dompel deze zo min mogelijk onder water. De stengel moet wel helemaal onder water staan, zoals op de foto. Zet desnoods een tandenstoker onder de bladeren zodat deze niet in het water kunnen zakken. Ik heb zelf kleine espressoglaasjes gebruikt, daar pasten de stekjes perfect in.

wortels

Stap 3: verzorging

Ververs om de paar dagen het water zodat de stekjes voldoende en schoon water kunnen opnemen. Zet de stekjes niet vol in de zon, daar houdt de Pilea niet van. Na een aantal dagen zul je zien dat er wortels beginnen te vormen. Wees niet te voorbarig en laat ze liever iets langer staan dan te kort! Na ongeveer 10 dagen waren mijn stekjes klaar om geplant te worden.

wortelstekje

Stap 4: planten

Prik met je vinger een klein kuiltje in de potgrond die je in je bloempotjes hebt gedaan. Vervolgens zet je het stekje voorzichtig in het kuiltje en omring vervolgens de hele wortel met voldoende grond. Geef het stekje daarna voldoende water, zodat de grond goed vochtig is. Het is belangrijk dat de grond de komende dagen vochtig blijft, dus voel af en toe of de grond niet te droog is. Geef zowel je stekjes als de moederplant wat extra aandacht en je kunt genieten van je babypilea’s! Veel plezier met deze budgettip!

sfeerbeeld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *